Album týždňa: The Last Shadow Puppets - Everything You've Come To Expect

Album týždňa: The Last Shadow Puppets - Everything You've Come To Expect

Niektorí fanúšikovia vytrvalo čakali, iní to už vzdali a The Last Shadow Puppets si zaradili do skupiny jednorázových projektov. Trvalo to dlhých osem rokov, ale dvojica Miles Kane a Alex Turner nesklamala a je späť s druhým albumom Everything You've Come to Expect. Už pri debute The Age Of Understatement z roku 2008 bolo jasné, že táto kapela je o čistom priateľstve dvoch hudobníkov, ktorých to spolu baví a zostalo to tak aj po dlhej pauze. Máme veľa kamarátov hudobníkov, ale s nikým si nie som takýto blízky. Baví nás spolu robiť hudbu a baví nás spolu tráviť čas," uviedol Miles Kane. A práve ten čas bol dôvodom, prečo im to s albumom číslo dva trvalo tak dlho. Miles Kane sa po rozpade kapely The Rascals venoval sólovým projektom, Alex Turner sa venoval materskej Arctic Monkeys.

Hoci to na prvý pohľad môže vyzerať aj tak, že dvojica Turner a Kane sa po vydaní úspešného debutu, dokonca nominovaného na prestížnu cenu Mercury, nevedela pohnúť ďalej a s albumom to naťahovali dlhé roky, pravda je úplne opačná. Okamžite ako sa stretli sa chémia spred rokov vrátila a celý proces išiel veľmi hladko. Album nahrali už počas minulého leta za pomerne krátky čas. Pracovali v štúdiu slávneho Ricka Rubina a na všetko dohliadal James Ford, ktorý je podpísaný aj pod albumy Arctic Monkeys. Súčasťou albumu sú aj sláky, ktoré mal na starosti Owen Pallet a práve ten nechtiac pred niekoľkými mesiacmi vyzradil, že kapela je späť a chystá novú štúdiovku. Tieto informácie nakoniec na jeseň minulého roku potvrdil aj producent James Ford.

Miles Kane a Alex Turner sa na svoj debutový album starý niekoľko rokov aj dnes pozerajú veľmi kriticky a sami pripúšťajú, že niektoré texty zneli hlúpo. Aj preto si tentokrát práve na textoch skladieb dali záležať. Viac ako na tom, aby z ich nahrávok bolo cítiť prehnanú lásku k tvorbe Scotta Walkera či iných hudobných vzorov. Toto je album, ktorý je mojim prvým pokusom napísať trochu abstraktné skladby, nepísať také jasné texty. Sú čistejšie a silnejšie. No stále sme sa snažili udržať si ten slobodný a kreatívny prístup z prvého albumu, vďaka tomu sme mohli objavovať," uviedol Alex Turner pre nbhap.com. Aj vďaka tomu The Last Shadow Puppets ešte viac zdôraznili, že ide o bočný projekt a tak si môžu dovoliť oveľa viac riskovať.

The Last Shadow Puppets nikdy neskrývali, že ich debut bol takmer až poctou Scottovi Walkerovi, pri druhom albume sa snažili nebyť až takí čitateľní, aj keď bez okolkov priznávajú, že aj tentokrát si v štúdiu púšťali platne známeho hudobníka – tento raz to bol Isaac Hayes. Nie je to však cítiť až tak, ako na prvom albume, nie sú tam odltačky niekoho iného. Pri prvom albume bolo pre nás všetko nové, teraz sme už premýšľali len nad samotnými skladbami, ktoré nepotrebovali nejakú inšpiráciu," uviedol Alex Turner pre týždenník New Musical Express. Pri tvorbe dvojica Kane a Turner však treba spomenúť aj ďalšieho ich hudobného hrdinu, ktorý je prítomný tak ako v tvorbe ich materských kapiel aj v tomto projekte – David Bowie.

Keď The Last Shadow Puppets nahrávali debutový album, mali tesne po dvadsiatke a na konte o poznanie menej skúseností. Vyrástli však aj vďaka novinke Everything You've Come To Expect. Hoci na album nás upozornili tvrdším singlom Bad Habbits, na albume majú aj pokojnejšie skladby, výrazne k tomu prispel aj Owen Pallet. Jednou z nich je Miracle Aligner. Vďaka nej sme sa posunuli tak ďaleko, kde sme ešte nikdy neboli. Je to tá najvýnimočnejšia skladba, akú sme kedy spravili, vytŕča z celého albumu," uviedol Miles Kane. Dobrou správou je, že po osemročnej pauze The Last Shadow Puppets týmto albumom nekončia. Alex Turner sa už nechal počuť, že v hlave má predstavu o trilógii a nebráni sa ani tomu, aby z The Last Shadow Puppets vznikla štvordielna dráma.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame